Izbira pravega tiskalnika je lahko težka naloga posameznika ali podjetja, z vsemi možnostmi, ki jih ponuja trg. Ste ne sigurni kakšen tiskalnik je pravi za vas? Zato smo tukaj, da vam svetujemo pri optimalni izbiri za vaše potrebe.

Tukaj je nekaj kazalnikov, s katerimi si lahko pomagate izbrati tisto pravo napravo za vas. Trije najbolj uporabni načini kategorizacije tiskalnikov so: po namenu (splošni ali posebni), predvideni uporabi (doma ali v pisarni) in tehnologiji. Določite svoje potrebe po vseh treh kategorijah in boste na pravi poti za pravilno izbiro ustreznega tiskalnika.

Večina tiskalnikov, vključno z večino inkjetov, ki jih proizvajalci tržijo kot foto tiskalnik, so splošni modeli, namenjeni tiskanju besedila, grafike  in fotografij. Če iščete model za tiskanje, recimo fotografije, preučite ali želite natisniti samo fotografije ali želite tiskalnik, ki ima tudi druge funkcije, kot so npr. skeniranje, kopiranje.

Dva najpogostejša tiskalnika, laserski in brizgalni (inkjet) se prekrivata v zmogljivosti, vendar še vedno obstaja  velika razlika med njima. Najpomembnejša je ta, da laserski tiskalniki tiskajo kakovostnejše besedilo kot skoraj vsak inkjet, skoraj vsi brizgalni tiskalniki pa kakovostnejše fotografije kot laserski. Vprašajte se, kaj je bolj pomembnejše za vas kakovostno tiskano besedilo ali fotografije?

Tiskalnik ali večnamenski (multifunkcijski – mfp) tiskalnik?

Multifunkcijski tiskalnik omogoča skeniranje, tiskanje, kopiranje, pošiljanje faksov in skeniranja v e-pošto. Tem tiskalnikom običajno dodajo tudi samodejni podajalnik dokumentov za optično branje, kopiranje in / ali faksiranje več dokumentnih strani.

Nekatere multifunkcijski tiskalniki ponujajo tudi dodatne možnosti tiskanja. Spletni, pisarniški ali domači tiskalniki se lahko neposredno povežejo preko interneta omrežja wi-fi in tako natisnejo vsebino ne da bi uporabili računalnik.

Ali potrebujete barvo?

Za domači tiskalnik boste verjetno potrebovali barvo, za pisarniški model, pa ni nujno, saj se tiska veliko dokumentov in tako porabi več barve.

Razmišljajte o prostoru

Preverite velikost tiskalnika, tudi nekateri domači modeli so lahko veliki.

Povezovanje

Poleg vrat usb, večina pisarniških tiskalnikov in večje število pisarniških tiskalnikov vključujejo vrata ethernet, zato lahko tiskalnik preprosto delite v omrežju. Mnogi prav tako vključujejo zmožnost wi-fi. Tiskalniki ki podpirajo wi-fi direct, se lahko neposredno povežejo z večino naprav, ki podpirajo wi-fi.

Hitrost

Če je skoraj vse kar tiskate ena ali dve strani dolgo besedilo, verjetno ne potrebujete hitrega tiskalnika, če izpisujete veliko daljših dokumentov, je hitrost pomembnejša, kar pomeni, da verjetno želite laserski tiskalnik. Praviloma so laserski tiskalniki bližje hitrosti tiskanja dokumentov, saj ne potrebujejo veliko časa.

Koliko boste tiskali ?

Če natisnete le nekaj strani na dan, potem vam ni potrebno skrbeti o priporočenem mesečnem delovnem ciklusu. Ugotovite koliko boste tiskali ali pa tiskate, kako pogosto kupujete papir in v kakšnih količinah. Nato izberite tiskalnik, ki bo tiskal vsaj toliko. Upoštevajte tudi najmanjšo in največjo velikost papirja in ali potrebujete duplex za  tiskanje na obeh straneh.

Premišljeni stroški

Kar je najpomembnejše so skupni stroški, ki jih boste imeli ob nakupu in vzdrževanju tiskalnika. Večina proizvajalcev vam podala strošek tiskalnika, ki bo morda poceni, vendar ne bodo pa vam podali informacije koliko stane potrošni material za tiskalnik. Zato je pomembno, da se pred nakupom pozanimate koliko stanejo tonerji ali črnila/kartuše, koliko izpisov naredijo oziroma kakšno kapaciteto ima toner ali črnilo/kartuša.

Tako si lahko sami izračunate koliko vas stane izpis strani.

Na primer če toner stane 100,00 € in naredi 5.000 izpisov, potem vas strošek tiska na stran stane :  100,00 € / 5.000 izpisov = 0,02 €/izpis

Razmislite tudi o tem ali boste v naprej kupovali original tonerje / kartuše ali obnovljene oziroma neoriginalne tonerje / kartuše. Če ne veste katere izbrati, si lahko več o tem preberete na naslednji povezavi : http://birosvet.si/originalni-potrosni-material-obnovljeni-ali-kompatibilni/

Svetujem vam, da se pred vsakim nakupom posvetujete z nami, ki vam bomo z veseljem svetovali ?

Objavljeno: 16. September 2017

Avtor: Anja Ferčnik